Tässä pikaoppaassa on tiivistetty näkemykseni laajemmasta tanssietiketistä. Siinä otan kantaa sosiaalisiin aspekteihin kuten ketä kannattaa hakea tai miten voi itse tulla haetuksi useammin. Pohdin seuratanssiyhteisöjen dynamiikkaa ja perustelen tässä lyhennelmässä esittämiäni kieltoja. Tähän tiivistettyyn versioon taas olen koonnut mielestäni aiheet, jotka todella on hyvä tietää sosiaalitanssitilaisuuteen mennessä.

Jos et lue koko (tiivistettyä) etikettiä, lue edes kohdat
Parketilla: tanssisuunta, saapuminen, poistuminen ja turvallisuus. Kaavio: kuinka edetä tanssilattialla

Sisältö

Yleistä etiketistä ja moderneista lavatanssibileistä

Yleistä etiketeistä

Tanssietiketin tarkoitus on tehdä kanssakäymisestä tanssiyhteisössä kaikille mieluisaa.
Tanssiyhteyksissä, kuten arkielämässäkin, säännöt pyrkivät säätelemään käyttäytymistä niin, ettei yksilö tahattomasti loukkaisi tai suorastaan fyyysisesti vahingoittaisi toisia.

Tanssietiketin tarkoitus ei ole ahdistaa tai jollain tapaa "ylempää annettuna" luoda epävarmuutta; päinvastoin! Kun on olemassa edes joitain sääntöjä tai ainakin on niitä mielessään tarkastellut, ei tarvitse tuntea epävarmuutta tai ahdistua tietämättömyydestään. Kaikkea en varmasti ole tullut tekstissäni ajatelleeksi, eikä aina olekaan "oikeita" tai selviä ratkaisuja. Pääasia ei olekaan Sääntö tai sen Orjallinen noudattaminen, vaan se, että ylipäänsä tulee ajatelleeksi erilaisia näkökulmia ja pohtineeksi perusteluja omille valinnoilleen ja omalle käytökselleen.

Sääntöjen perustana on ajatus siitä, että muiden tanssijoiden turvallisuudesta ja mukavuudesta täytyy huolehtia. Onkin helppoa muistaa seuraava peukalosääntö, vaikkei ehkä jotain yksittäistä tanssietiketin kohtaa muistaisikaan: Ole aina ystävällinen, epäitsekäs ja reilu. Et voi toimia väärin.

Modernit "lavatanssit" eli tuttavallisemmin tanssibileet tai vain tanssit

Modernit (pari)tanssibileet muistuttavat lavatansseja ja kesälavoja siinä, että tanssilajeista monet ovat täysin samoja. Lisämausteensa tuovat satunnaiset harvinaisemmat, nykyään nuorten aikuisten suosiossa olevat lajit kuten kizomba tai west coast swing. Musiikki on seuratanssimusiikkia, mutta siitä nuorekkaasta päästä. Joukossa on paljon ulkolaistakin musiikkia ihan top ten -listoiltakin. Piirre, jossa modernit lavatanssit muistuttavat enemmän bileitä kuin kesälavaa on hakumenettely ja joskus suhtautuminen anniskeluun. Hakumenettely on modernimpi kuin perinteisillä lavoilla, kuten suhtautuminen alkoholiinkin. Sekahaku on nykypäivää samoin se, että osataan juoda alkoholia olematta raittiusseuralinjalla tai änkyräkännissä. Kukaan ei pakota juomaan, mutta harvoin kieltolaki on tuonut hyviä tuloksia. Tasa-arvo sen sijaan on.

Seuratanssitapahtumien etiketistä

Tanssiin haku

Metsälinnan hakukyltti

Hakiessaan jotakuta tanssiin ei juuri voi erehtyä käyttäessään vanhoja fraaseja: Saanko luvan? Haluaisitko tanssia? Saanko tämän tanssin?

Sekahaku, eli samanaikainen kaikkien osapuolten haku on nykypäivää. Usein viejät ja seuraajat ryhmittyvät eri alueille "haettaviksi" osoittaakseen, että haluavat tanssia. Jos eriytyneitä alueita ei ole, syntyy joko "hakualue", jossa ihmiset oleilevat toivoen pääsevänsä lattialle. Jos paikassa on pöydät, voi hakea pöydistäkin. Kahviosta ei yleensä haeta, eikä narikkajonosta jne.

Vaikka usein miehet hakevatkin naisia, ei asian tarvitse olla niin. Ensinnäkin viejän ei tarvitse olla mies eikä seuraajan nainen. Parin osapuolet voivat tietenkin olla mitä tahansa sukupuolta. On samantekevää, kuka tekee aloitteen. Pääasia on, että joku tekee ja että hänen kanssaan suostutaan tanssimaankin. Ajattele, jos joku hakee ja hakee, eikä kukaan suostukaan? Et toivo tätä omalle kohdallesi, joten pyri vastaamaan myöntävästi tanssiinkutsuihin. Toki voi kieltäytyäkin, jos mielestään näkee sen perusteltuna. Hyvä syy voisi vaikkapa olla hakijan huono käytös, vaarallisuus (esim. kova päihtymys) tai tauon tarve. Jos kuitenkin kieltäydyt tanssista, on kohteliasta olla tanssimatta samaa tanssikappaleparia kenenkään muunkaan kanssa - vai miltä sinusta tuntuisi, jos sinulle sanottaisiin, että tauko on tarpeen ja sekunnin päästä hakemasi ihminen onkin jo jonkun muun kanssa lattialla? Saman ihmisen kanssa tanssitaan yleensä lavatanssimaisissa bileissä kaksi kappaletta peräkkäin. Kappaleetkin soitetaan niin, että peräkkäin tulee aina kaksi samaa tyylilajia: kaksi valssia, kaksi rockabillyä.

Tanssiparketilla

Tanssisuunta ja lattialla käyttäytyminen
Tanssisuunta lattialla on vastapäivään, siis kellon osoittimien suunnan vastainen tanssityylistä riippumatta. Tanssisuunta koskee kaikkia sellaisia tansseja, joissa liikutaan eteenpäin, eli tanssislangilla "matkustetaan": valssia, foksia, polkkaa, tangoa jne. Paikallaan tassittavia tansseja on syytä mennä tanssimaan lattian keskelle, "matkustavia" tansseja keskustan ympärille.

Lattialle saapuminen:
Älä änge lattialle, jos se on tupaten täysi. Älä jää kulkuväylien tukkeeksi. Saauessasi väistä pareja, jotka jo ovat tanssilattialla. Älä vie juomia tanssilattialle. Ne läikkyvät muiden vaatteille ja tekevät lattian tahmaiseksi. Myös vesi lattialla haittaa tanssimista, sillä tanssikenkien pohjat ovat ohutta nahkaa. Kaikkein vaarallisimpia ohutpohjaisten kenkien tai jopa tossujen verhoamille jaloille ovat lasinsirpaleet.
Kappaleen loputtua:
Kiitä pariasi. Jos nautit tanssista, kerro se parillesi. Yhdessä tanssitaan yleensä kaksi (samaa tanssilajia olevaa) kappaletta, esimerkiksi kaksi valssia, kaksi rockabillyä. Jos pari koostuu perinteisesti naisesta ja miehestä saattaa mies tavallisesti seuralaisensa takaisin siihen mistä hänen kanssaan lattialle saapuikin. Yhdessä voidaan ainakin kulkea osan matkaa.
Lattialta poistuminen:
Kun kappale päättyy, on syytä poistua lattialta mahdollisimman nopeasti, ettei jää tukkeeksi. Vaikka tapa, että viejä ojentaa seuraajalleen käsivartensa saattaakseen hänet takaisin paikalleen onkin osittain vanhentunut ja perua ajalta, jolloin vain miehet hakivat naisia tanssimaan, tekee se silti mukavan säväyksen. Tungoksessa se saattaa silti olla epäkäytännöllistä. Muista, että parisi haluaa jo seuraavaan tanssiin, joten älä pidättele häntä.
Kulkuväylät:
Jos lattialle on vain rajoitetusti kulkuväyliä, on katsojien ja tanssijoidenkin hyvä jättää ne vapaiksi.
Lattian jakaminen ja turvallisuus:
Lattialla tulee ottaa huomioon, että omaa tilaa on vähän ja helposti ajautuu toisten tilaan. Pidä siis askel lyhyenä ja tanssi lähekkäin parisi kanssa, jos lattialla on ahdasta. Taaksepäin kannattaa astua varoen ja askelta lyhentää, pitää paino päkiällä, jolloin korko ei seivästä mahdollista allaan sijaitsevaa vierasta jalkaa. Viejän vastuulla olisi pitää tarpeeksi etäisyyttä muihin pareihin. Seuraajan ei pidä huidella menemään, ellei aio itse ottaa vastuuta tekemisistään. Jos seuraaja kovasti levittelee käsiää tai kulkee takaperin (minne ei itse näe) ilman vientiä, on hänen itse syytä pyytää anteeksi, jos tulee törmänneeksi / kolhineeksi / talloneeksi jotakuta.

Nostoja, heittoja, taivutuksia ja muita muussa kuin normaalissa pystyasennossa tanssittavia kuvioita kannattaa välttää seuratanssilattialla. Älä muutenkaan riepottele pariasi ja muista, että liian kovakouranen "tavallinenkin" vienti on epämukavaa ja kyseinen henkilö ei ehkä toiste halua tanssia kanssasi. Vieminen ei ole pakottamista tai määräämistä vaan ehdottamista ja kaksisuuntaista keskustelua - ja mihin tahansa vientiin seuraaja voi periaatteessa "sanoa ei". Seuraajan täytyy saada seurata kaikkia askelia ja kuvioita vapaaehtoisesti. Älä siis vedä, työnnä, purista tai kisko.
"Ihmisen henkilökohtainen tila"
Vaikka paritanssi tapahtuu toisen ihmisen lähellä, ei se oikeuta muuhun kuin asialliseen tanssimiseen. On sanomattakin selvää, että fyysisesti lähikontaktissa tapahtuvassa toiminnassa ero täysin sopivan tai jopa välttämättömän kosketuksen ja sopimattoman kosketuksen välinen raja on hiuksenhieno. Viejä: pidä siis oikea kämmenesi seuraajan lavalla, älä vyötäröllä. Ei likistelyä eikä tanssiin kuulumattomia lantiokontakteja. Anna parisi tulla lähelle vapaaehtoisesti, myös tanssin alussa. Älä vedä tai purista. Kenenkään ei pidä alistua lähentelyyn - kannattaa laittaa sille selkeä raja. Mieti kumminkin ensin, onko kyseessä lähentely vai ainoastaan huono arvostelukyky tai jopa suoranainen taitamattomuus. Ensimmäinen ratkaisu ei missään nimessä ole jättää ketään lattialle. Voit miettiä miltä itse tuntuisi tulla jätetyksi ilman että edes tietää miksi.

Pukeutuminen

Pukeutuminen riippuu tilaisuuden luonteesta mutta myös mukavuutta ja turvallisuutta kannatta ajatella. Jos bileillä on yhtään retrohtava ilme, pukevat monet jonkin hipstervaatekappaleen farkkujensa koristeeksi: henkselit, liivin, hatun tai mirrin. Kesäämekkoja ja kellohameita näkee siinä missä siistejää farkkujakin. Yleensä tulee kuuma, joten farkkujen mukavuutta kannattaa vielä harkita. Kengiksi suositan liukuvapohjaisia kenkiä, jotka eivät tartu lattiaan. Monet seuratanssijat käyttävät melko tossumaisia kenkiä. Stilettokorot säästäisin toisaalle: niillä saa kamalaa vahinkoa aikaiseksi astuessaan jonkun jalkaterän päälle eikä tasapainokaan ole mahtavin.

Ellei sinulla ole muuta säilytyspaikkaa avaimille ja kolikoille, pidä niitä mieluusti vasemmassa housuntaskussa, niin ne aiheuttavat vähemmän haittaa parillesi. Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni; lyhyehköt poninhännällä ja pidemmät lähempänä päätä esimerkiksi nutturalla, muuten ne takertuvat viejän oikeaan käteen tai seuraajan sormiin. Ne piiskaavat myöskin parin kasvoja pyörähdyksissä. Erittäin vaarallinen on letti, jonka päässä on metallinpalasella suljettu kuminauha tai jopa pampula, sillä se on jo vaarallinen osuessaan muita kasvoihin. Suljetussa paritanssiotteessa lähekkäin tanssittavat tanssit vaikuttavat siihen, miltä avoimina pidettävät pitkät tai puolipitkät hiukset tuntuvat. Ne tuppaavat olemaan lyhyemmän tai samanpituisen osapuolen silmissä ja suussa. Sänki ei tunnu miellyttävältä poskea tai otsaa vasten lähellä tanssittavissa tansseissa, eikä parin suuhun menevä parta. Tällöin olisi kohteliasta tanssia väljemmässä otteessa. Ota myös huomioon, että esimerkiksi paljas selkä ei kaikista pareista tunnu käteen kivalta vaan aivan liian intiimiltä. Hameen alle kannattaa pukea lahkeelliset "turvahousut" - ja vaikka sinua ei ujostuttaisikaan, joku muu kokee varmasti vilkkuvat pakarat tai sukkien yläosat kiusallisiksi tai vähintäänkin myötähäpeää aiheuttaviksi, oli se tekopyhää tai ei. älä ole itsekäs vaan tee pukeutumiskompromissi.

Henkilökohtainen siisteys

Asiahan on kaikille itsestäänselvä, mutta ehkä kertaaamisesta ei ole haittaa.
Tanssiessa pari on keskenään läheisessä kontaktissa. Valitettavasti sitä saattaa toisinaan olla tietämätön omasta valkosipulin-, tupakan- tai hienhajustaan. Hiki on luonnollista ja seuratanssijoiden kannattaa totutella sekä omaan että muiden hikeen, mutta tuore hiki on eri asia kuin viikkoja vanha, vaatteisiin pinttynyt hiki. Kannattaa myös muistaa, että runsas deodorantin tai muiden hajusteiden käyttö ei ole ratkaisu sekään, sillä jos (lyhyemmän) seuraajan nenä on kiinni viejän kainalossa ei ainakaan hajusteallergikko (kute minä) hajusteellisesta dödöstä tai keinotekoiselta kukkakedolta haisevasta pyykinpesuaineesta ilahdu, enkä usko sen haistelun olevan terveellistä kellekään. Vaihtopaita tai kaksi voi olla hyvä idea jo ihan kuivuusaspektinkin takia. Paksu teepaitapuuvilla kuivuu hitaammin kuin keino- tai sekoitekuitu.

Jos haluat lukea lisää: lyhentämätön paritanssietiketti.
Hyviä tansseja!